blog

Online jongerenwerk (wegwijs in de mogelijkheden)

Online meetings

Afgelopen week probeerde ik te ontdekken wat de beste manier is om een online meeting te organiseren met een groep jongeren. De dingen die ik ontdekt heb schrijf ik hier op. Ik hoop dat ‘mijn’ jongerenwerkers dan minder uitzoekwerk hoeven doen. En wie weet kom jij op mijn blog en help ik jou ook op gang. Graag gedaan!

Ik heb eerst wat algemene tips opgeschreven en daarna de verschillende opties op een rij gezet. Ik hoop dat ik je zo op gang help om een online meeting te gaan organiseren. Zegen daarbij! En schroom niet om me te bellen/mailen/appen als je er niet uitkomt!

Algemeen

  • Online meetings zijn anders dan als je ze allemaal op de bank heb zitten. Wat ik nu vooral voorbij zie komen aan werkvormen is samen een spel doen en daarna een korte bespreking/overdenking.
  • Handige tip is om aan het begin van de meeting alle deelnemers op mute te zetten en uit te leggen wat de bedoeling is. Dan kunnen ze via de chat of door hun hand op te steken aangeven als ze een vraag hebben. Ook als je uit de Bijbel leest of een korte overdenking houdt kun je dit toepassen.
  • Verder kun je bijvoorbeeld in Zoom uit elkaar gaan in kleine groepen. Of je wijst tweetallen aan die even via whatsapp met elkaar overleggen bijvoorbeeld. Kijk vooral even in de bijgevoegde materialen voor ideeën. En heb je iets gevonden wat werkt deel het gerust met andere jongerenwerkers via app of mail, zo kunnen we elkaar helpen!
  • Hieronder vind je een lijst van verschillende programma’s waarmee je een online meeting kunt organiseren. Ieder programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat je kiest hangt af van wat je zelf het makkelijkst vind werken. Wat ook nog kan meespelen is welk doel je hebt met de meeting. Ik heb geprobeerd voor iedere applicatie een goede handleiding voor jullie te vinden, zodat jullie relatief makkelijk aan de slag kunnen.
  • Basic tips voor een online meeting lees je hier: https://www.bconn.nl/succesvolle-online-meeting/

Opties (in willekeurige volgorde)

Zoom (https://zoom.us/)
Voor het gebruik van Zoom moet je ook een app installeren. Om een call te organiseren heb je wel een account nodig, om mee te doen niet. Je kunt met 100 mensen tegelijk bellen. Maar bij de gratis versie kun je met meerdere personen maximaal 40 minuten bellen.
Hanleiding in tekst: https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/how-to-zo-kun-je-videobellen-met-zoom/
Handleiding op YouTube: https://youtu.be/2yA00-B2FXk

Skype (https://www.skype.com/nl/)
Voor Skype heb je een app op computer of telefoon nodig en een account. Je kunt met Skype met maximaal 50 mensen tegelijk een videocall houden.
Handleiding in tekst: https://docplayer.nl/16395979-Handleiding-voor-het-installeren-van-en-werken-met-skype.html
Handleiding op YouTube: https://youtu.be/oEI61-9f4oM

Google Hang-outs (https://hangouts.google.com/)
Voor het gebruiken van Google Hangouts heb je allemaal een google account nodig. Hangouts kun je met maximaal 10 personen gebruiken.
Handleiding in tekst: https://www.eenmanierom.nl/hangouts/
Handleiding op YouTube: https://youtu.be/TKAXchksByU

MeetMe (https://meetme.bit.nl/)
Dit is een gratis tool. Je hoeft niet in te loggen, het werkt allemaal online. Je kunt eventueel een wachtwoord aan je meeting toevoegen. Je kunt anderen uitnodigen door de link van de meeting te kopiëren en te delen.
Deze tool is niet zo bekend, er is geen kant en klare handleiding voor. Als je naar de website surft, kun je daar een naam voor je overleg invoeren. Dan klik je op start. Dan opent de online-meeting. Er komt dan rechts onder in een blokje tekst met de link naar de meeting. Of je klikt op de ‘i’ rechts onderin. Die link kun je delen met de anderen in de groep, als ze er op klikken komen ze vanzelf in de meeting. Eventueel kun je de meeting nog beveiligen met een wachtwoord. (Bij het uitproberen had ik problemen met mijn camera, dus het werkt nog niet vlekkeloos). Verder spreekt het voor zich, denk ik.

Teams
Dit programma kun je alleen gebruiken met een Teams account. Veel scholen werken met Teams, veel bedrijven ook. Voordeel is dat je relatief makkelijk mensen zonder Teams kunt toevoegen aan het gesprek.
Handleiding vergadering starten: https://support.office.com/nl-nl/article/video-start-onmiddellijk-een-vergadering-met-nu-vergaderen-26e06837-853d-4df1-a729-06bf700d4ecf
Handleiding vergadering plannen: https://support.office.com/nl-nl/article/vergaderingen-plannen-in-teams-943507a9-8583-4c58-b5d2-8ec8265e04e5
Handleiding deelnemen aan vergadering: https://support.office.com/nl-nl/article/deelnemen-aan-een-teams-vergadering-078e9868-f1aa-4414-8bb9-ee88e9236ee4

 

Een gedachte over “Online jongerenwerk (wegwijs in de mogelijkheden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s